لینوکس چیست؟
لینوکس (به انگلیسی: Linux) یک سیستمعامل شبهیونیکس است که بخش عمدۀ آن، سازگار با استاندارد پازیکس است. بسیاری از توزیعهای لینوکس از کلمهٔ «لینوکس» در نام خود استفاده میکنند، اما بنیاد نرمافزار آزاد از نام «گنو/لینوکس» برای تأکید بر اهمیت سیستم عامل گنو استفاده میکند که باعث ایجاد برخی بحثها مثل بحث نامگذاری گنو/لینوکس شده است. استفاده از نام «گنو/لینوکس» برای کل سیستم، به نظر سازندهٔ آن، اشتباه است. لینوکس LINUX مخفف Lovable Intellect Not Using XP است. لینوکس توسط لینوکس توروالدز توسعه داده شد و به نام او نامگذاری شد. لینوکس یک سیستم عامل منبع باز و توسعهیافته توسط جامعه برای کامپیوترها، سرورها، دستگاههای تلفن همراه و … است. لینوکس درخواستها را از برنامههای سیستم دریافت میکند و آنها را به سختافزار کامپیوتر منتقل میکند. لینوکس انعطافپذیر، قابلاعتماد، امن است و از پشتیبانی کاربران بزرگی برخوردار است. لینوکس تقریباً با هر فرمت فایل ممکن سازگار است و میتواند روی تعداد زیادی دستگاه اجرا شود.
لینوکس یک سیستم عامل چند برنامهنویسی و چند کاربره است، به این معنی که یک سیستم میتواند توسط کاربران مختلف با حقوق دسترسی متفاوت استفاده شود و بهطور همزمان برنامههای زیادی را میتوان روی آن اجرا کرد. لینوکس هماکنون محبوب ترین سیستم عامل در میان جامعه توسعهدهندگان و برنامه نویسان است. در دوره آموزش سیستم عامل لینوکس ما قرار است با جنبههای مختلف کار با لینوکس آشنا شویم و بتوانیم بهصورت کاربردی آن را بیاموزیم و وارد بازار کار شویم.
تاریخچه لینوکس
لینوکس نهتنها در میان برنامهنویسان و متخصصان فناوری اطلاعات برای کاربران عادی نیز روزبه روز محبوبیت بیشتری پیدا میکند. در ۳۰ سال، این پروژه با میلیونها خط کد به یکی از معروفترین پروژههای جهان تبدیل شد. بیایید نگاهی به تاریخچه لینوکس، جزئیات و ویژگیهای اصلی آن بیندازیم که آن را جذاب و مفید میکند.
داستان در سال ۱۹۹۱ با پیام لینوکس توروالدز، دانشمند کامپیوتر ۲۱ ساله آغاز شد. او میخواست یک هسته سیستم عامل رایگان جدید ایجاد کند. با در نظر گرفتن این هدف، او یک نامه به کدگذاران در Usenet ارسال کرد:
توروالدز در سال ۱۹۹۶ پنگوئن را بهعنوان اولین نسخه لینوکس انتخاب کرد. پنگوئن بهعنوان بخشی از پروژه گنو با مجوز عمومی گنو بهعنوان یک مجوز نرمافزار آزاد، توسعه یافت. این پروژه موردحمایت تعداد زیادی از داوطلبان قرار گرفت و لینوکس بهمرورزمان به جایگاه فعلی خود رسید.
هسته لینوکس چیست؟
هسته جزء اصلی سیستم عامل لینوکس است. این سیستم عامل مستقیماً با سختافزار ارتباط برقرار میکند. هسته منابع سیستم را تخصیص میدهد، حافظه، زمان پردازنده، فضای هارد دیسک و هر دستگاه خارجی دیگری که روی سیستم اجرا میشود را مدیریت میکند.
دیمون ها در لینوکس چیست؟
دیمون ها را میتوان بهعنوان سرویسهای در حال اجرا در پسزمینه در نظر گرفت. آنها اتصال شبکه، دستگاههای USB، سیستمهای فایل، ورود به سیستم کاربر، وب سرور، سرور مجازی و بسیاری موارد دیگر را مدیریت میکنند. اصطلاح “Daemon” یک کلمه رایج در دنیای لینوکس است زیرا آنها بهصورت بیصدا و در اکثر مواقع برای کاربر نامرئی اجرا میشوند.
لینوکس شل چیست؟
شل یک رابط متنی را پیادهسازی میکند که به کاربر اجازه میدهد با استفاده از دستور لینوکس برنامهها را اجرا کند. به همین دلیل به پوسته «خط فرمان» نیز میگویند. داشتن شل به کاربر این امکان را میدهد که هرگونه تغییری در سیستم ایجاد کند. این اجازه میدهد تا کاربر آزادی کامل و مدیریت بر سیستم عامل داشته باشد.
اکثر سیستمهای لینوکس از Bash (Bourne Again Shell) استفاده میکنند. بسیاری از پوستههای دیگر مانند C shell، KornShell، Z shell، Fish Shell، Ion Shell و غیره نیز برای لینوکس وجود دارد.
ویژگیهای لینوکس
لینوکس در نوع خودش یک سیستم عامل، منحصربهفرد است که ویژگیهای زیر را دارد:
- لینوکس میتواند بر روی انواع مختلف سختافزار کار کند، بنابراین لینوکس قابلحمل است.
- لینوکس منبع باز است، بنابراین استفاده از آن رایگان است و کاربران همچنین میتوانند روی بهبود ویژگیهای سیستم عامل لینوکس کار کنند.
- این سیستم عامل چندمنظوره است، به این معنی که چندین کاربر میتوانند به سیستم دسترسی داشته باشند.
- لینوکس امن است زیرا محافظت از رمز عبور و رمزگذاری دادهها را فراهم میکند.
- لینوکس دارای ویژگی چند برنامهنویسی است زیرا چندین برنامه را میتوان همزمان اجرا کرد.
مزایای لینوکس
لینوکس مزایای زیادی دارد که ازجمله مهمترین این مزایای میتوان به مواردی مانند:
- لینوکس با تعداد زیادی فرمت فایل سازگار است.
- لینوکس رایگان است، بنابراین بهراحتی در دسترس کاربران برای دانلود و استفاده است.
- روزبهروز در حال افزایش است زیرا کاربران میتوانند تغییراتی در سیستم عامل لینوکس ایجاد کنند.
- سیستم لینوکس بهندرت خراب میشود زیرا بسیار پایدار هستند.
- لینوکس دادههای کاربر زیادی را جمعآوری نمیکند، بنابراین حریم خصوصی کاربر را تضمین میکند.
- برای نصب نرم افزار در سیستم عامل لینوکس به هیچ نرمافزار آنتیویروسی نیاز نیست.
- و…
اشاره کرد که آن را از سایر سیستمعاملها متمایز میکند.
معایب سیستم عامل linux
در کنار همه ویژگیهای خوبی که لینوکس ارائه میدهد معایبی ازجمله:
- لینوکس برخی از درایورهای سختافزاری را ارائه نمیدهد که این عیب لینوکس است.
- استفاده از رابط خط فرمان لینوکس برای مبتدیان دشوار است.
- برخی از ابزارهای طراحی و گرافیک برای سیستم عامل لینوکس در دسترس نیستند.
- لینوکس نسخههای استانداردی ندارد که انتخاب بهترین نسخه را برای کاربران دشوار میکند.
آیا یادگیری لینوکس سخت است؟
سادهترین و محبوبترین راه برای یادگیری یونیکس که بهعنوان جد سیستمعاملها شناخته میشود، بدون شک لینوکس است که جایگزین قدرتمندی برای رقبای خود است. برای کسانی که میخواهند تحت سیستم عامل یونیکس کار کنند، از برنامههای کاربردی استفاده کنند، نرمافزار توسعه دهند، لینوکس یک انتخاب ایده آل است.
سیستم عامل linuxمیتواند دیسک مشابهی را با سیستمهای دیگر به اشتراک بگذارد، از چندین پردازنده به فعالترین حالت استفاده کند و بر روی کامپیوترهای چندپردازندهای کار کند و تقریباً با تمام سختافزارهای موجود در بازار و تمام کارتهای گرافیک در استفاده از کد متنی کار کند.
لینوکس، مانند بسیاری دیگر از محصولات نرمافزار رایگان، بهصورت رایگان در دسترس است. برخلاف تصورات عمومی و غلط، این واقعیت که بهصورت رایگان توزیع میشود و هنوز درحالتوسعه است، تأثیر منفی بر استفاده حرفهای ندارد.
بهترین لینوکس برای مبتدیان کدام است؟
پاسخ قطعی برای این سؤال وجود ندارد اما بسیاری از توزیع های لینوکس ازلحاظ مختلفی بر دیگری ترجیع داده میشوند. توزیعهای زیر بهترین توزیعها برای یادگیری هستند:
- اوبونتو
- لینوکس مینت
- سیستم عامل Zorin
- Elementary OS
- مانجارو
- فدورا
- دیپین
بعد از آن میتوان به یادگیری نسخههای پیشرفتهتر این سیستم عامل یعنی کالی لینوکس، دبیان و موارد برجسته دیگر پرداخت. سیستم عامل لینوکس اوبونتو طبق آمار پر استفاده ترین توزیع لینوکس است.